Apabila manusia menjadi bahan dagangan

Dalam kelam-kabut selepas gempa bumi Haiti, dunia terkejut apabila mendengar berita mengenai dakwaan cubaan beberapa kumpulan kebajikan yang menculik kanak-kanak untuk dijual di Amerika Syarikat.

Sebelum itu, dunia juga digemparkan dengan tuduhan petugas kemanusiaan Israel mencuri organ manusia untuk dijual di negara mereka. Saya ada mengulas ringkas tuduhan tersebut di dalam entri sebelum ini.

Sebagai yang melihat dari jauh sahaja, sudah tentu saya tidak boleh 100% percaya dengan tuduhan tersebut. Akan tetapi, kedua-dua tuduhan itu telah membuka mata dunia yang aktiviti menculik dan menjual kanak-kanak Haiti, serta mencuri dan menjual organ manusia yang dibunuh tentera Israel di Palestin, memang telah lama berlaku.

Rakan-rakan Palestin saya yang pernah turun ke medan, memberitahu saya bahawa jenazah rakan-rakan mereka yang gugur syahid dalam pertempuran, ada yang telah dibedah dan dicuri organ mereka seperti jantung dan buah pinggang.

Akan tetapi, dunia dibutakan daripada kezaliman ini. Mata manusia telah diabui dengan ‘kehebatan, kebajikan dan keterbukaan’ mereka. Beginilah teruknya akhlak mereka, ketika berlagak seperti polis dunia, akan tetapi realiti sebenarnya ialah mereka tidak langsung menghargai nilai kemanuniaan, sehingga ianya menjadi bahan dagangan.Categories: Lembaran diri, Tazkirah, Ulasan Isu

Terima kasih atas komen dan pandangan balas anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: