SABAR DIUKUR PADA RESPON PERTAMA SAAT DIUJI

Dunia adalah bumi yang penuh dengan mehnah dan tribulasi. Atas dasar itulah bagi orang yang percaya dengan Allah dan Rasul, mereka perlu memahami bahawa separuh daripada IMAN itu adalah SABAR.

quarrel
Tazkirah ini sempena pergaduhan mulut beberapa orang ahli parlimen, menggunakan bahasa yang amat tidak sopan pada 21 November 2016

Bagaimanakah ukuran SABAR yang sebenarnya?

Ini bukan bertujuan untuk menghukum. Bukan tujuan untuk menunjuk pandai. Tapi lebih bertujuan untuk peringatan diri sendiri.

Pada saat kita diuji, pada saat kita dimaki, pada saat kita diprovokasi, manusia akan terdorong memberikan respon. Respon pertama, sejurus selepas kita diuji itulah nilai kesabaran kita. Itulah nilai akhlak kita. Itulah cerminan hati kita. Respon spontan.

Apabila diuji, apakah kalimah yang pertama sekali terpacul keluar dari lisan? Apakah isyarat badan yang pertama diberikan? Itulah gambaran iman diri kita.

Ada tok guru saya pesan, kalau kita diuji dengan penyakit cepat melatah semasa terkejut, seperti berkata OPOCOT atau lebih teruk lagi, mencarut OP***** seperti sebahagian orang-orang lama dahulu, cepat-cepatlah buat terapi dan rawat diri. Dirisaukan, itulah kalimah yang terakhir akan keluar secara spontan, di hujung usia nanti, apatah lagi kalau mati terkejut.

Semua ini, berdasarkan petikan hadith nabi:

صحيح البخاري ١٢٠٣: … إِنَّمَا الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الْأُولَى

Sahih Bukhari 1203: …”Sesungguhnya sabar itu sejurus saat pertama (saat datang musibah)”.

Bila dinasihatkan, mungkin ada yang akan berkata, “alahhh kamu bolehlah keyboard warrior tak merasai apa yang saya rasa!”. Untuk orang begini, saya cadangkan baca betul-betul hadith di atas dalam matan lengkapnya yang panjang, seperti berikut:

صحيح البخاري ١٢٠٣: حَدَّثَنَا آدَمُ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ حَدَّثَنَا ثَابِتٌ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ

مَرَّ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِامْرَأَةٍ تَبْكِي عِنْدَ قَبْرٍ فَقَالَ اتَّقِي اللَّهَ وَاصْبِرِي قَالَتْ إِلَيْكَ عَنِّي فَإِنَّكَ لَمْ تُصَبْ بِمُصِيبَتِي وَلَمْ تَعْرِفْهُ فَقِيلَ لَهَا إِنَّهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَتَتْ بَابَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَلَمْ تَجِدْ عِنْدَهُ بَوَّابِينَ فَقَالَتْ لَمْ أَعْرِفْكَ فَقَالَ إِنَّمَا الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الْأُولَى

Sahih Bukhari 1203: Telah menceritakan kepada kami Adam telah menceritakan kepada kami Syu’bah telah menceritakan kepada kami Tsabit dari Anas bin Malik radliallahu ‘anhu berkata,: Nabi Shallallahu’alaihiwasallam pernah berjalan melewati seorang wanita yang sedang menangis di sisi kubur. Maka baginda berkata,: “Bertaqwalah kepada Allah dan bersabarlah”. Wanita itu berkata,: “Kamu tidak mengerti keadaan saya, karena kamu tidak mengalami mushibah seperti yang aku alami”. Wanita itu tidak mengetahui jika yang menasihati itu Nabi Shallallahu’alaihiwasallam. Lalu diberi tahu: “Sesungguhnya orang tadi adalah Nabi Shallallahu’alaihiwasallam. Spontan wanita tersebut mendatangi rumah Nabi Shallallahu’alaihiwasallam namun dia tidak menemukannya. Setelah bertemu dia berkata; “Maaf, tadi aku tidak mengetahui kamu ya Rasulallah“. Maka baginda bersabda: “Sesungguhnya sabar itu sejurus saat pertama (saat datang musibah) “.

LARANGAN MEMBIDIK/MENENANG/MENGACU PANAH/SENJATA KEPADA SAUDARA MUSLIM

Membidik atau menenang atau mengacu anak panah dan semua jenis senjata ke arah saudara Muslim, adalah dilarang oleh nabi. Dalam Sahih Muslim, diriwayatkan:

بَاب النَّهْيِ عَنْ الْإِشَارَةِ بِالسِّلَاحِ إِلَى مُسْلِمٍ 

2616 حَدَّثَنِي أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ قَالَ أَبُو الْقَاسِمِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ أَشَارَ إِلَى أَخِيهِ بِحَدِيدَةٍ فَإِنَّ الْمَلَائِكَةَ تَلْعَنُهُ حَتَّى يَدَعَهُ وَإِنْ كَانَ أَخَاهُ لِأَبِيهِ وَأُمِّهِ

Bab Larangan Membidik Senjata Kepada Muslim

Hadith 2616: Abu Hurairah berkata, beliau mendengar Abu al-Qasim Rasulullah SAW bersabda: barangsiapa yang membidik saudaranya dengan besi senjata, maka para malaikat akan melaknatnya, sehinggalah dia menurunkan senjata itu. Walaupun yang dibidiknya itu ialah saudara sebapa atau saudara seibu. 

Adalah jelas, hadith ini membawa hukum haram kepada perbuatan menghalakan senjata seperti anak panah, parang, pistol dan senapang, kepada saudara Muslimnya. Larangan ini termasuklah untuk tujuan bergurau-gurau atau bermain-main, kerana nabi mengisyaratkannya sehingga disebut walaupun kepada adik-beradik kamu sendiri.

Imam al-Nawawi semasa mensyarahkan hadith ini menyatakan, pengharaman ini adalah terpakai sama ada disebabkan permusuhan (akibat fitnah) atau tiada permusuhan, sama ada sengaja atau sekadar untuk bergurau/bermain-main. Ini kerana perbuatan tarwi’ – menakut-nakutkan atau mengancam saudara Muslim kamu, adalah diharamkan secara mutlak.

Berikut merupakan syarah panjang Imam al-Nawawi bagi hadith di atas:

قَوْلُهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ( مَنْ أَشَارَ إِلَى أَخِيهِ بِحَدِيدَةٍ فَإِنَّ الْمَلَائِكَةَ تَلْعَنُهُ ، حَتَّى وَإِنْ كَانَ أَخَاهُ لِأَبِيهِ وَأُمِّهِ ) ، فِيهِ تَأْكِيدُ حُرْمَةِ الْمُسْلِمِ ، وَالنَّهْيُ الشَّدِيدُ عَنْ تَرْوِيعِهِ وَتَخْوِيفِهِ وَالتَّعَرُّضِ لَهُ بِمَا قَدْ يُؤْذِيهِ . وَقَوْلُهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ( وَإِنْ كَانَ أَخَاهُ لِأَبِيهِ وَأُمِّهِ ) مُبَالَغَةٌ فِي إِيضَاحِ عُمُومِ النَّهْيِ فِي كُلِّ أَحَدٍ ، سَوَاءٌ مَنْ يُتَّهَمُ فِيهِ ، وَمَنْ لَا يُتَّهَمُ ، وَسَوَاءٌ كَانَ هَذَا هَزْلًا وَلَعِبًا ، أَمْ لَا ; لِأَنَّ تَرْوِيعَ الْمُسْلِمِ حَرَامٌ بِكُلِّ حَالٍ ، وَلِأَنَّهُ قَدْ يَسْبِقُهُ السِّلَاحُ كَمَا صَرَّحَ بِهِ فِي الرِّوَايَةِ الْأُخْرَى ، وَلَعْنُ الْمَلَائِكَةِ لَهُ يَدُلُّ عَلَى أَنَّهُ حَرَامٌ . وَقَوْلُهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ( فَإِنَّ الْمَلَائِكَةَ تَلْعَنُهُ حَتَّى وَإِنْ كَانَ ) هَكَذَا فِي عَامَّةِ النُّسَخِ ، وَفِيهِ مَحْذُوفٌ ، وَتَقْدِيرُهُ حَتَّى يَدَعَهُ ، وَكَذَا وَقَعَ فِي بَعْضِ النُّسَخِ

Bagi pemanah-pemanah semua, marilah bermuhasabah adakah di dalam riadah sunnah yang kita sertai ini, terdapat elemen-elemen terlarang. Acukan senjata kepada musuh yang memusuhi.

Allahua’lam.

img_6894
Lapang sasar baru di Surau ar-Rayyan, Indera Mahkota 15. Di atas tanah bauksit. Jangan acu panahmu kepada saudaramu. Oh ye, jangan dry fire juga. Gambar di atas sekadar demonstrasi sahaja. 

ILMU MENGENAL ALLAH DAN FITNAH DAJJAL

Ramai generasi baru yang mungkin tidak ambil serius ilmu mengenal Allah. Bagi sebahagian mereka, cukuplah mengucap, dan mengaku kewujudan serta keesaan Allah. Mungkin sebahagian rasa loya dengan perdebatan tidak sihat sebahagian sarjana ilmu kalam, antara sifat 20 dengan tauhid tiga serangkai.

Ilmu mengenal Allah amat penting, kerana itulah antara perisai utama buat umat akhir zaman berhadapan dengan masih al-dajjal.

Cerita dajjal tidak penting? Tidak signifikan untuk ekonomi negara? Baiklah, ianya perkara yang berbeza. Tetapi nabi Muhammad berpesan, semua nabi-nabi terdahulu, memberikan amaran kepada kaumnya mengenai dajjal, walaupun mereka tahu dajjal adalah fenomena akhir zaman yang berlaku bukan pada zaman mereka.

Lalu apa kaitan ilmu mengenal Allah sebagai perisai ke atas Dajjal? Kaitannya, diajar oleh nabi seperti riwayat al-Bukhari berikut:

صحيح البخاري ٦٨٥٩: حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ أَخْبَرَنَا قَتَادَةُ قَالَ سَمِعْتُ أَنَسًا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ
عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا بَعَثَ اللَّهُ مِنْ نَبِيٍّ إِلَّا أَنْذَرَ قَوْمَهُ الْأَعْوَرَ الْكَذَّابَ إِنَّهُ أَعْوَرُ وَإِنَّ رَبَّكُمْ لَيْسَ بِأَعْوَرَ مَكْتُوبٌ بَيْنَ عَيْنَيْهِ كَافِرٌ

Shahih Bukhari 6859: Telah menceritakan kepada kami Hafs bin Umar telah menceritakan kepada kami Syu’bah telah mengabarkan kepada kami Qatadah berkata, aku mendengar Anas radliyallahu’anhu dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam: “Tidaklah Allah mengutus seorang nabi pun melainkan telah mengingatkan kaumnya terhadap si buta sebelah dan si pendusta, ingatlah bahwa dajjal adalah buta sebelah, sedang Rabb kalian tidak buta sebelah, tertulis diantara kedua matanya KAFIR.”

Jawapannya:

Dajjal nanti akan berlagak sebagai Tuhan. Menawarkan itu dan ini kepada manusia. Kepada yang tak kenal Allah, maka akan percaya bahawa Dajjal itu adalah tuhan. Tetapi bagi yang ada ilmu mengenal Allah, maka akan terselamat kerana mereka mengetahui mustahil bagi Allah bersifat dengan kekurangan, iaitu antaranya, buta sebelah mata.

Itulah makna, ilmu mengenal Tuhan, sebagai benteng umat akhir zaman menolak seruan dajjal.

GLOSARI:
Dajjal: bermaksud kacau bilau
Masih: Dirujuk kepada Dajjal, bermaksud penghapus perkara yang haq. Dirujuk kepada Isa al-Masih, bermaksud penghapus kebatilan.

RISIKO YANG AMAT BERBALOI

Dalam memanah, tidak kira apa juga disiplinnya, ada risiko yang perlu kita bersedia untuk menghadapinya.

Sabtu lepas, saya diuji apabila ibu jari tertusuk sebahagian fibre carbon arrow shaft, semasa memanah tradisional. Agak dalam juga tusukan halus tersebut.

Untuk disiplin tradisional, saya menggunakan shaft 5.5mm carbon. Usia arrow saya telah melebihi setahun. Daripada asal 13 batang, kini tinggal 6 sahaja. Sebelum shooting, memang menjadi amalan saya untuk memeriksa shaft, takut ada yang ‘terluka’.

img_6890
Perhatikan ibu jari saya, bertindak sebagai arrow rest dalam memanah tradisional

Itulah rutin yg sepatutnya dilakukan oleh pemanah sebelum memulakan latihan. Cuma kebetulan Sabtu lepas, saya bersama Azuan shoot game raja bola. Game sebegini menyebabkan berlakunya perlanggaran arrow dengan arrow yang lain.

Saya tidak pula memeriksa shaft semasa tengah latihan tersebut. Rupa-rupanya, salah satu shaft itu telah ‘bleeding’, pecah sedikit, terurai fibrenya, berhampiran dengan head. Apabila saya draw dan release, pada kekuatan sekurang-kurangnya 30 pound, fibre2 tersebut tertusuk ke ibu jari saya (thumb draw, ibu jari jadi arrow rest).

img_6885
Inilah shaft arrow saya yang ‘tercedera’/’bleeding, semasa dalam latihan. Rutin saya sebelum mulakan latihan ialah memeriksa semua shaft arrow, maklumlah arrow lama. Tetapi Allah lebih berkuasa🙂

Mula-mula sakit sikit sahaja. Macam tertusuk selumbar kayu. Cuma bezanya, tertusuk jauh ke dalam, dan fibre itu halus2 dan banyak. Saya dan Azuan cuba tarik sikit, banyak yang terputus. Saya masih terasa ada fibre jauh di tengah ibu jari saya. Walaupun cedera, saya sambung latihan hehe.

img_6884
Inilah hasilnya, nampak sikit aje kan, macam selumbar kayu. Tetapi sebenarnya, ada beberapa debris yang tertusuk ke dalam ibu jari saya.

Ahad, bangun pagi, ibu jari saya memang sakit. Saya pergi ke Putramedic Clinic. Sedih juga, doktor muda yang bertugas tidak berani untuk mengeluarkan serpihan fibre tersebut. Terus bergerak ke HTAA, tapi balik, kerana giliran dijangka mengambil masa 4 jam. Walaupun kesakitan, tetapi petang tu saya turun juga berlatih.

Isnin, sakitnya semakin meningkat. Selepas sarapan, saya bergerak ke PCC UIA (Klinik UIA). Alhamdulillah, Dr R dan staf di situ berjaya mengeluarkan 2 debris fibre sehalus rambut yang kelihatan pada surface thumb saya. Seksanya la, mereka terpaksa menggunakan jarum IV tu untuk cucuk jari saya, sekitar 15 minit. Yang kelakarnya, saya mula-mula tanya boleh buat ke. Mereka jawab, boleh. Tetapi semasa prosedur, Dr R menyatakan, ini first time dia dan stafnya handle kes macam ni. Hihi cute aje. Habis macho saya menahan sakit. Terima kasih Dr R dan staf, lega sikit sebahagian thumb saya. Tetapi masih ada lagi sensation di dalam, seperi rasa dicucuk dan pressure.

Selasa, bahagian tengah ibu jari saya membengkak. Rasa tekanan dan tercucuk, semakin kuat. Tetapi masih boleh tahan. Saya meneruskan rutin harian seperti biasa.

Rabu, bengkak semakin membesar. Cuma alhamdulillah tidak bernanah. Petangnya, saya berlatih bersama-sama dengan geng Surau Rayyan. Selepas Maghrib, tiba-tiba pada bahagian yang bengkak di tengah ibu jari saya, tersembul keluar hujung fibre. Saya memberanikan diri di hadapan isteri dan anak-anak, ambil ketip kuku, dan menarik fibre itu keluar. Tu dia, saya rasa dekat 2-3 cm juga panjangnya, seperti gambar.

img_6886
Belah bawah, kelihatan kesan daripada prosedur di Klinik UIA. Belah atas/tengah thumb saya, tiba-tiba hujung debris arrow sedikit terkeluar. Masa untuk jadi surgeon🙂
img_6887
Pandangan dari depan. Asalnya, bengkak sahaja, shaft hitam tu tak kelihatan. Selepas 5 hari, baru kelihatan.

Selepas berjaya menarik keluar selumbar fibre arrow tersebut, barulah ibu jari saya lega dari sebarang rasa sakit, tekanan dan rasa dicucuk.

img_6888
Debris / serpihan fibre arrow yang berjaya ditarik keluar. Terus jadi lega thumb saya.

Serik? Oh tidak sama sekali. Sekurang-kurangnya, saya telah merasai rasa ditusuk sebahagian arrow hehe. Sedikit pengajaran:

  1. Sentiasa utamakan keselamatan dalam aktiviti memanah.
  2. Periksa shaft arrow anda sebelum memulakan aktiviti. Sekiranya ada yang luka, kesan nak patah, retak dll, jangan ambil risiko untuk menggunakannya.
  3. Belajar ilmu arrow dan bow. Arrow ada spec, dipanggil sebagai spine, yang perlu matching dengan poundage bow. Sekiranya spine tinggi (less stiffness) spt 700, dan anda shoot menggunakan bow poundage 55#, ada kemungkinan shaft arrow akan berkecai. Bow anda juga akan menerima kesan dry fire, dan akan rosak, patah, retak dsb (pastu mula la nak komplen peniaga tipu la, itu la ini la). Andai shaft arrow berkecai kerana hentaman draw bow yang tinggi, tangan anda yang bertindak sebagai arrow rest akan tertusuk dengan pelbagai serpihan.
  4. Kurangkan risiko dengan memakai guard.
  5. Beli arrow daripada peniaga yang berilmu, berintegriti dan beramanah.
  6. Ada juga yang menyatakan setiap arrow ada life span. Makin kerap digunakan, makin kerap terhentak, makin terdedah kepada panas, maka spinenya akan meningkat (kurang stiff). Pemanah perlu memeriksa arrow seperti mereka memeriksa bow masing-masing.
  7. Semasa menarik arrow dari target butt, jangan kasar sangat. Terutamanya bagi yang baru memanah, anak-anak yang baru kita nak galakkan mereka memanah, ajar mereka teknik menarik panah dari target dengan berhemah.

Nikmatnya sukan sunnah ini.

PERIGEE 14 NOVEMBER 2016 DAN TIPS MENGAMBIL GAMBAR BULAN

Malam ini akan berlaku fenomena perigee, iaitu kedudukan bulan paling hampir dengan bumi.

Menurut Shahrin Ahmad (2016) fenomena ini menyebabkan saiz bulan kelihatan besar 0.14 kali ganda, atau 14% sahaja, bukannya berkali-kali ganda daripada saiz asal. Istilah supermoon pula hanya dicipta oleh ahli astrologi, yang cuba mengaitkan fenomena ini dengan kepercayaan tertentu, yang sudah tentu ditolak oleh Islam. Ianya berlaku setiap 413 hari, kerana orbit bulan mengelilingi bumi bukannya bulat, tetapi bujur.

moon-earth-distance

Menurut Prof Madya Baharrudin Zainal (2016), tiada apa yang luar biasa dengan fenomena ini. FULL STOP KERAS.

Umat Islam perlu mengelakkan diri daripada percaya kepada gambar-gambar yang teleh diphotoshop, kononnya bulan itu BERLIPAT-LIPAT KALI GANDA saiznya pada malam ini. Ianya hanya kelihatan besar sedikit sahaja, 0.14 kali ganda. Lebih penting lagi, jangan mengaitkan fenomena ini dengan kepercayaan karut marut, apatah lagi bencana.

perigeeapogeecompare-1v

Aktiviti menarik yang boleh dilakukan untuk malam ini, ialah cerapan dan mengambil gambar.

DATA PENTING:

Tarikh 14 November di Kuantan

Waktu bulan terbit: 6:45 PM

Waktu bulan transit (tegak di langit): 12:04 AM

Waktu bulan terbenam: 6:21 AM

Azimuth semasa terbit: 76° 39’ TIMUR

Jarak dengan bumi: 36X,XXX km.

Tempat terbaik untuk mencerap: di mana-mana pun boleh, dengan syarat tiada lindungan atau halangan awan. Saya akan mencerap di kawasan Pantai di Kuantan. Cari kawasan pantai yang ada foreground menarik, seperti pokok, bangunan, struktur tinggi dan lain-lain untuk komposisi gambar yang unik. Semak hasil karya orang lain, seperti falakonline, di FLICKR dan lain-lain sumber.

Buat setting kamera anda awal-awal lagi sebelum bertolak ke lokasi. Jangan lupa, full charge bateri.

TIPS mengambil gambar

  1. Sebaik-baiknya, mempunyai kamera DSLR atau kamera dengan manual mode, dengan lens sekurang-kurangnya 200mm.
  2. Dicadangkan, buka semua filter, termasuklah UV protection filter.
  3. Wajib pakai tripod, untuk mengurangkan kesan gegaran dan gambar bulan yang tidak fokus. Perlu diperingatkan, bulan bukan objek statik. Ianya bergerak 3,683 km per jam.
  4. White balance, jangan set pada auto bagi tujuan konsistensi. Ikut citarasa masing-masing, sama ada suka gambar yang sejuk atau suam. Pilih sahaja mana-mana kelvin atau mode yang berkenan, kemudian kekalkan di situ. Sekiranya memilih mode auto, gambar tidak akan konsisten dari satu frame ke frame yang lain.
  5. Wajib mempunyai shutter trigger, sama ada berwayar atau tanpa wayar. Sekiranya tiada, gunakan timer, bagi meminimumkan kesan gegaran pada gambar.
  6. Swith OFF semua Image Stabliser/Optical Stabiliser.
  7. Mode: MANUAL
  8. ISO dasar: 100 bagi Canon, 200 bagi Nikon (switch off auto ISO)
  9. Aperture dasar: f/11.
  10. Shutter speed dasar: 1/125 bagi ISO 100, 1/250 bagi ISO 200.
  11. Manual fokus. Cari fokus yang terbaik, berhampiran dengan infiniti. Sentiasa semak adakah imej terfokus dengan baik atau tidak.
  12. Daripada ISO, Aperture dan Shutter speed dasar di atas, anda boleh ubah ikut selera, perlahan-lahan.
  13. Sentiasa semak pada skrin hasil tangkapan anda khususnya ‘fokus’.

Selepas itu, boleh buat editting di Photoshop dan sebagainya. Banyak tutorial di YouTube.

Mengambil gambar bulan biasanya merujuk kepada undang-undang Looney 11, seperti berikut:

The basic rule is, ‘“For astronomical photos of the Moon’s surface, set aperture to f/11 and shutter speed to the [reciprocal of the] ISO film speed [or ISO setting].”

  • With ISO 100 film / setting in the camera, one sets the aperture to f/11 and the shutter speed to 1/100 or 1/125 second (on some cameras 1/125 second is the available setting nearest to 1/100 second).
  • With ISO 200 film / setting and aperture at f/11, set shutter speed to 1/200 or 1/250.
  • With ISO 400 film / setting and aperture at f/11, set shutter speed to 1/400 or 1/500.

Akhir sekali, sesungguhnya bulan itu adalah salah satu daripada jasad samawi ciptaan Allah, sebagai tanda kepada kebesaran-Nya. Jangan lupa untuk berzikir mengingati Allah semasa melihat fenomena ini.

ISU NAMA DAMIA

Kecoh satu Malaysia mengenai isu nama Damia.

Puncanya satu sahaja, iaitu penyebaran surat sokongan Jabatan Mufti Pulau Pinang, bagi memenuhi permintaan ibu bapa yang ingin menukar nama anak mereka dari Damia ke nama lain.

Hanya Allah sahaja yang tahu niat ibu bapa memberikan nama anak masing-masing. Orang lain tidak berhak untuk takwil sana dan sini.

Kalau ibu bapa menamakan anak mereka Damia bagi kenangan sebuah tempat antara sempadan Jordan dan Palestin bernama Damia, apa salahnya? Kalau ibu bapa menamakan anak mereka kerana makna kebaikan dan keberkatan apa salahnya?

Begitu juga, apa salahnya kalau ibu bapa yang ingin menukar nama Damia bagi anak mereka, kerana salah satu makna yang mungkin bagi Damia, ialah tempat keluar darah.

Justeru, hormatilah hasrat ibu bapa yang berkenaan untuk menukar nama. Jabatan Mufti hanya menjalankan tugas menasihat dan memenuhi permintaai ibu bapa berkenaan.

Dan bagi yang tidak mahu menukar nama Damia atas sebab-sebab yang mereka lebih ketahui, hormatilah juga kebebasan mereka.

Apa yang pasti, berdasarkan hadith Abu Darda’ yang diriwayatkan oleh Abu Daud, nabi telah bersabda:

‎إِنَّكُمْ تُدْعَوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِأَسْمَائِكُمْ وَأَسْمَاءِ آبَائِكُمْ فَأَحْسِنُوا أَسْمَاءَكُمْ

Sesungguhnya kamu, akan dipanggil di hari qiamat nanti, dengan nama kamu dan nama ayah kamu. Justeru, perelokkanlah nama kamu.

Bagilah nama anak dengan nama yang terbaik.

ZIONIS PALING BERGEMBIRA DENGAN KEMENANGAN TRUMP; DESAK KEDUTAAN AS BERPINDAH KE BANDAR AL-AQSA

Semasa bekerja di Unit al-Jazeera ASTRO, saya diperkenalkan dengan media berpengaruh Israel, iaitu Yedeioth Ahronoth dan Haraatz. Saya sempat  meninjau bagaimana laporan mereka ke atas kemenangan Trump.

Yedeioth memberikan gambaran bahawa kerajaan Israel lebih suka dengan kemenangan Republikan. Hubungan dengan kerajaan Obama sebelum ini disifatkan tidak stablil – rocky relationship – kerana Obama berhasrat untuk menyaksikan penyelesaian konflik menerusi kewujudan 2 buah negara, Palestin dan Israel, yang berdamai; satu perkara yang ditentang oleh Zionis.

Rujuk berita: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4876736,00.html

PM Israel Benjamin Netanyahu dilaporkan berkata, berhasrat untuk melihat hubungan erat Israel-US ke satu peringkat yang baru.

Presiden Israel Reuven Rivlin pula menyatakan tidak syak lagi kemenangan Trump akan mengukuhkan hubungan Israel-US.

Datuk Bandar Jerusalem Israel, Nir Barkat memuji Trump sebagai penyokong kuat Jerusalem Israel. Trump dilaporkan secara terbuka di dalam kempennya menyokong pemindahan Kedutaan AS, dari Tel Aviv, ke Jerusalem. Sebagai rekod, kerajaan Amerika tidak pernah mengiktiraf secara mutlak pemilikan Israel ke atas Jerusalem Timur. Sekiranya benar Trump akan memindahkan kedutaan AS ke Jerusalem Timur, ianya satu petunjuk baru ke atas penjajahan lebih meluas ke wilayah Palestin, khususnya di sekitar al-Masjid al-Aqsa.

Di dalam akhbar Haaretz, Ketua Pembangkang Israel (Zionist Union) Isaac Herzog pula menyatakan kemenangan Trump akan membawa tsunami politik di Israel. Sekutunya Tzipi Livni pula berhasrat agar Trump mengotakan banyak janji baiknya kepada Israel dalam siri kempennya sebelum ini.

Pengerusi Habayit Hyehudi, Naftali Bennet pula mengharapkan kemenangan Trump akan menamatkan sebarang inisiatif mewujudkan negara Palestin, sebaliknya hanya fokus kepada kedaulatan satu negara Israel. Era negara Palestin, TELAH TAMAT.

Menteri Kehakiman Ayelet Shaked turut mengharapkan agar kerajaan AS memindahkan kedutaan mereka ke Jerusalem. Nada yang sama turut diluahkan oleh Timbalan Menteri Luar Tzipi Hotovely.

Banyak lagi ucapan harapan pemimpin Yahudi Zionis Israel, boleh dibaca di: http://www.haaretz.com/israel-news/1.752088

Putin, Presiden Rusia, yang terpalit dengan bantuan serangan ke atas orang awam dan  pejuang kemerdekaan di Syria, telah menyatakan kegembiraannya ke atas kemenangan Trump sebelum ini di dalam kempennya, beberapa kali berjanji untuk tidak lagi berkonflik dengan Rusia, bahkan akan bekerjasama.

Siapa sahaja menang Presiden, senat dan the house di Amerika, Palestin akan terus sengsara. Tetapi kemenangan Trump ini, adalah sesuatu yang lebih menggembirakan Zionis dan sekutunya. 72897310100792640360no