Hitung Undur: 2 atau mungkin 1 hari lagi

Salam taqwa.

Di majoriti negara umat Islam, malam ini kita akan melihat anak bulan bagi menentukan Ramadhan. Hampir melewati penghujung Sha’ban, belum terjamin lagi kita akan sampai ke gerbang Ramadhan. Sama-samalah kita berdoa, Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rajab dan Sha’ban, dan sampaikanlah kami kepada Ramadhan.

Alhamdulillah risalah Ramadhan saya telah masuk ke edisi yang ke-9. Moga ianya menjadi peringatan buat diri kita, terutamanya saya, yang selalu lupa. Untuk edisi kali ini, saya akan menyentuh kembali beberapa tips asas amalan rutin ketika ibadah Ramadhan.

TIPS ASAS RAMADHAN

1. Sebahagian kita selalu memanggil bulan ini sebagai bulan puasa. Untuk mengelakkan kita hanya berlapar dan dahaga sahaja sepanjang bulan ini, apa kata kita ubah panggilan tersebut, daripada bulan puasa, ke bulan Ramadhan?

2. Jangan lupa untuk memasang niat berpuasa. Cukuplah dengan lintasan hati untuk berpuasa, bermula daripada Maghrib hinggalah ke waktu fajar untuk membolehkan kita berpuasa. Lafaz niat puasa mungkin perkara yang baik untuk aspek pendidikan kanak-kanak. Apa kata kita biasakan anak-anak kecil kita mendengar nasyid Raihan ‘Puasa Dulu Baru Raya’ yang boleh didapati di youtube?

3. Sebahagian umat Islam meninggalkan amalan bersahur. Ruginya bagi mereka yang sengaja meninggalkan sahur. Berikut adalah beberapa maklumat penting mengenai sahur:
a. Ianya adalah amalan sunat yang amat dituntut.
b. Di dalam sahur, ada keberkatan. Maksud berkat, antara lain ialah, walaupun sedikit, tapi hasilnya banyak. Walaupun mungkin kita sahur sedikit, tetapi kesan daripada makan yang sedikit itu ialah banyak sekali. Dalam hadith sahih riwayat An-Nasa’ie, Nabi SAW dilaporkan berkata: Sesungguhnya makan sahur adalah barakah yang Allah berikan kepada kamu, maka janganlah kamu tinggalkan.
c. Meninggalkan sahur merupakan simbol kemalasan dan tanda kita mempunya sindrom tidak peduli dalam melaksanakan ibadah Ramadhan. Tidak serius. Ianya membawa kepada tidak mendapat pahala bersahur, tidak mendapat pahala qiyam dan kemungkinan lewat mengerjakan solat subuh.
d. Sunat sahur, ialah melewatkannya. Dalam sepotong hadith sahih seperti dalam artikel sebelum ini, Nabi berhenti sahur lebih kurang tempoh waktu bacaan 50 ayat al-Quran.
e. Sahur membezakan puasa kita dengan puasa ahli kitab.

4. Jangan jadi orang yang rugi besar di bulan Ramadhan dengan mendapat lapar dan dahaga sahaja. Tetapi hiasilah siang dan malam Ramadhan dengan beribadah. Kreatifkan cara beribadah kita, daripada hanya sekadar mendengar MP3 al-Quran, sehinggalah kepada solat tahajjud. Jangan salah faham mengenai konsep ‘tidur itu ibadah’, lalu kita menghabiskan banyak waktu untuk tidur sahaja.

5. Letakkan sasaran menjadikan Ramadhan pada tahun ini lebih baik daripada Ramadhan akan datang. Contohnya, sekiranya tahun lepas kita hanya pergi ke Masjid untuk bertarawih seminggu sekali sahaja, apa kata kita tingkatkan kepada dua kali seminggu, yang penting ada peningkatan. Kaum ibu berperanan untuk ‘menghalau’ anak-anak dan suami mereka pergi ke masjid.

6. Ketika berbuka puasa, jagalah panduan berikut:
a. Menyegerakan iftar ketika berpuasa. Moga-moga dengan sikap bersegera ketika iftar akan turut kita turuti untuk segera melaksanakan ibadah ketika masuk waktunya, seperti solat dan zakat. Melewat-lewatkan iftar adalah cara puasa Yahudi.
b. Sunat berbuka puasa dengan rothob (tamar separuh matang, tidaklah keras dan tidaklah terlalu basah). Sekiranya tiada, dengan buahan atau air.
c. Bacaan untuk berbuka puasa:
i.ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَتِ الْعُرُوْقُ وَثَبَتَ اْلأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ
“Rasa haus telah pergi dan urat-urat telah dibasahi serta mendapat pahala insyaAllah”. (Hadith hasan riwayat Abu Daud)
ii. اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلى رِزْقِكَ أفْطَرْتُ
“Ya Allah! BagiMu aku berpuasa dan dengan rezekiMu aku berbuka” (Hadith riwayat Abu Daud daripada Mu’az bin Zuhrah)
d. Mengajak orang lain berbuka puasa adalah amalan mulia. Dalam sepotong hadith sahih riwayat al-Tirmizi, Nabi bersabda yang maksudnya, barangsiapa memberi makan orang yang berbuka puasa, bagi baginya adalah pahala seperti yang berpuasa itu, tanpa mengurangi sedikit pun.
e. Doa ketika memenuhi jemputan orang yang menjamu kita berbuka puasa:
أَفْطَرَ عِنْدَكُمُ الصَّائِمُوْنَ وَأَكَلَ طَعَامَكُمُ اْلأَبْرَارُ وَصَلَّتْ عَلَيْكُمُ الْمَلاَئِكَةُ
“Semoga orang-orang yang puasa berbuka di sisi kalian dan orang-orang yang shalih lagi bertakwa makan makanan kalian serta para malaikat mendoakan kalian”. (Hadith sahih riwayat Abu Daud).
f. Jangan berlebih-lebihan ketika berbuka puasa. Ingat, masih ada lagi peluang mengejar ibadah Ramadhan selepas berbuka puasa.

7. Tidak meninggalkan solat qiyam /tarawih.

*******************

FAQ Siyam

Q: Ustaz, saya selsema dan kuat berkahak sekarang ini. Adakah kalau saya tertelan kahak atau selsema saya, akan membatalkan puasa?
A: Meluahkan kahak dari dalam tidak membatalkan puasa, kerana ianya bukan muntah. Adapun menelan kahak selepas berada dalam mulut, ianya membatalkan puasa. Begitu juga dengan selsema yang terkeluar ke dalam mulut, maka hendaklah diludahkan. Kalau tertelan dengan tidak sengaja, maka tidak mengapa.

Advertisement