Hitung Undur: 3 hari lagi

Salam taqwa

ANTARA PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA, DAN PERKARA YANG MEMBATALKAN PAHALA PUASA

Umum kita mengetahui perkara-perkara yang membatalkan puasa. Secara ringkas, perkara yang membatalkan puasa ialah seperti berikut:

1. Makan dan minum dengan sengaja.
2. Melakukan persetubuhan.
3. Muntah dengan sengaja walaupun sedikit.
4. Kedatangan haid dan nifas.
5. Mengeluarkan air mani dengan sengaja.
6. Memasukkan sesuatu menerusi saluran terbuka yang sampai ke perut.
7. Pengsan sepanjang hari membatalkan puasa. Tidur sepanjang hari tidak membatalkan puasa.
8. Gila.

Akan tetapi, hanya sedikit daripada kita yang berhati-hati daripada terlibat melakukan perkara yang membatalkan pahala puasa. Perkara-perkara yang membatalkan puasa boleh dilihat di dalam himpunan hadith di bawah:

لَيْسَ الصِّيَامُ مِنَ اْلأَكْلِ وَ الشُّرْبِ
Bukanlah (pahala) puasa itu sekedar menahan daripada makan dan minum. [Hadith sahih riwayat Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al-Hakim)

من لم يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ و الجهل فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ في أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ
Barangsiapa yang tidak meninggalkan ucapan dusta, dan berbuat dusta, serta amal kebodohan, maka tiadalah Allah ingin melihat pada amalannya meninggalkan makan dan minumnya. (Hadith Sahih riwayat Al-Bukhari)

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِنَّ الصِّيَامَ لَيْسَ مِنَ الأَكْلِ وَالشُّرْبِ فَقَطْ إِنَّمَا الصِّيَامُ مِنَ اللَّغُوِ وَالرَّفَثِ فَإِنْ سَابَّكَ أَحَدٌ أَوْ جَهِلَ عَلَيْكَ فَقُلْ إِنِّي صَائِمٌ
Daripada Abu Hurairah, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya puasa itu bukan menahan daripada makan dan minum saja, hanyalah puasa yang sebenarnya ialah menahan daripada ucapan sia-sia (lagha) dan lucah/mencarut(rafath), maka bila seseorang mencacimu atau berbuat sesuatu yang bodoh kepadamu katakanlah: “Sesungguhnya aku sedang berpuasa”.” (Hadith Sahih riwayat Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban, dan Al-Hakim)

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه يقول قال رسول اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قال الله وإذا كان يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فلا يَرْفُثْ ولا يَصْخَبْ فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أو قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إني امْرُؤٌ صَائِمٌ
Daripada Abu Hurairah dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Allah berfirman: …maka bila pada hari puasanya seseorang di antara kalian janganlah ia melakukan ucapan/tindakan lucah/mencarut dan janganlah dia menjerit/berteriak, bila seseorang mencacimu atau mengganggumu maka katakanlah: Saya sedang berpuasa….” (Al-Bukhari)

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ لا تَسَابَّ وَأَنْتَ صَائِمٌ وَإِنْ سَابَّكَ أَحَدٌ فَقُلْ إِنِّي صَائِمٌ وَإِنْ كُنْتَ قَائِمًا فَاجْلِسْ
Daripada Abu Hurairah, beliau berkata Nabi SAW bersabda: “Janganlah kamu saling mancaci (bertengkar mulut) sementara kamu sedang berpuasa maka bila seseorang mencacimu katakan:‘Sesungguhnya saya sedang berpuasa’, dan kalau kamu sedang berdiri maka duduklah.” (Hadith Sahih, riwayat Ibnu Khuzaimah, Nasa’i, Imam Ahmad)

Daripada himpunan hadith di atas, bolehlah disimpulkan yang antara perkara yang membatalkan pahala puasa kita ialah:

a. Berbohong atau berkata dusta.
b. Membuat sesuatu yang sinonim dengan kejahilan, seperti bercakap tanpa ilmu dan seumpamanya.
c. Bercakap sesuatu yang melucah, mencarut, serangan seksual secara lisan atau ingin menaikkan syahwat orang lain.
d. Bercakap sesuatu yang sia-sia, tanpa sebab, dan tidak bermakna.
e. Meninggikan suara ketika bercakap.
f. Bertengkar.

Marilah sama-sama kita jauhi perbuatan yang boleh membatalkan pahala puasa kita.

***************

FAQ Siyam.

Q: Saya tidak sedar yang saya masih makan bersahur, sedangkan sudah masuk waktu subuh/terbit fajar. Apakah hukum puasa saya?
A: Jumhur ulamak menyatakan tidak sah puasa, dan wajib qadha’. Ini termasuklah juga perkara-perkara lain yang membatalkan puasa, seperti jimak. Dan ini termasuklah juga makan untuk berbuka puasa, sedangkan waktu berbuka puasa masih belum masuk lagi.

Q: Ketika saya makan bersahur, tiba-tiba saya dengar azan atau sebarang tanda yang telah terbit waktu fajar. Apa yang patut saya lakukan?
A: Mengikut jumhur, anda perlu luahkan makanan tersebut. Sekiranya ditelan, maka terbatal puasanya. Begitu juga sekiranya bersetubuh, maka perlulah dikeluarkan zakar sesegera mungkin. Puasa tidak batal sekiranya air mani keluar sesudah itu. Minoriti ulamak pula berpandangan diharuskan makan cebisan akhir makanan atau minuman yang berada di tangan, berdasarkan kepada sepotong hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud.

Q: Saya berjunub, tetapi tidak sempat untuk mandi sebelum waktu subuh. Sahkah puasa saya?
A: Sah.

Q: Saya dengar ada larangan berpuasa pada hari Shak. Apakah hari Shak?
A: Dalam sepotong hadith sahih, Nabi Muhammad SAW melarang kita berpuasa pada dua hari atau sehari sebelum berpuasa. Ulamak menyatakan hari yang dilarang berpuasa ialah pada hari ke-30 Sha’ban, sekiranya anak bulan tidak kelihatan pada malam sebelumnya. Itulah yang dinamakan hari shak/syak, yang bermaksud hari yang meragukan sama ada sudah masuk bulan Ramadhan atau belum. Dalam hal ini, kita perlu merujuk kepada pihak berautoriti agama di tempat masing-masing. Di UK, rujuklah masjid di tempat kita melazimi solat jumaat/ fardhu kita. Contohnya di tempat saya, penentuan anak bulan puasa akan dilakukan pada hari Khamis malam Jumaat. Sekiranya tidak nampak anak bulan, maka puasa akan jatuh pada hari Sabtu, dan diharamkan berpuasa pada hari Jumaat tersebut.

Allahua’lam

Advertisement