Tiada hari yang saya lalui di bumi granit ini melainkan akan menyusuri sebatang jalan yang amat bersejarah di Aberdeen, iaitu High Street. Bagi kebanyakan bandar dan pekan di UK, High Street biasanya merujuk kepada jalan utama tempat tumpuan membeli-belah. Akan tetapi di Aberdeen, ianya adalah jalan utama di gudang ilmu University of Aberdeen, yang merupakan antara universiti tertua di seluruh UK.

Banyak kisah yang belum dibongkar sepanjang jalan ini. Kalau dibongkar pun, bukannya semua orang ingin untuk mengetahuinya. Menarik juga kalau kita mendengar kisah-kisah lama Old Aberdeen, sekurang-kurangnya ada yang boleh dijadikan pedoman.

Antara yang menarik, ialah bangunan yang bermegah dengan alamat nombor 1 High Street. Bagi yang melalui jalan ini setiap hari, bukannya semua yang akan terperasan keunikan yang terdapat di dinding luar rumah nombor 1 ini.

1 High Street Old Aberdeen
Perhatikan plak bulat di atas pintu bersebelahan tingkap tingkat atas belah kanan gambar

Sekiranya diperhatikan di bahagian atas pintu, bersebelahan dengan tingkap di tingkat atas, terdapat satu plak unik di situ. Plak itu ialah insurans bomba. Pada kurun ke-18, perkhidmatan bomba ialah antara simbol kemewahan. Hanya orang yang membayar premium insurans bomba sahaja  mempunyai capaian untuk mendapatkan khidmat mereka.

aberdeen

Ini ialah amalan golongan elit zaman dahulu. Perkara yang sepatutnya dijadikan keperluan asas, dan boleh dinikmati secara percuma pada perspektif orang zaman sekarang, menjadi bahan ekslusif golongan tertentu yang mampu memenuhi syarat.

Cuba bayangkan sekiranya amalan ini diamalkan pada zaman sekarang, sudah tentu ramai yang menggeleng kepala.

Akan tetapi kalau kita renung, sebenarnya amalan membantu bersyarat ini masih subur di kalangan masyarakat moden di tanah air. Antara yang paling ketara, ialah ketika musim pilihanraya. Dengan sumber pendapatan isi rumah yang rendah, tekanan untuk berbelanja yang tinggi, serta kekeliruan rakyat untuk membezakan antara manifesto parti dan tanggungjawab kerajaan yang memerintah, gejala membantu bersyarat ini semakin menjadi-jadi. Baik sama ada pemerintah di peringkat pusat, atau pun di peringkat negeri. Asal ada pilihanraya terutamanya pilihanraya kecil, projek segera akan dibuat di sana sini. Janji untuk projek mega pula akan ditaburkan, akan tetapi syaratnya ialah perlu undi saya.

Kalau kalah, mulalah berkira-kira, meninjau semula, kena tengok balik dan seumpamanya.

Seolah-oleh kembali kepada zaman dahulu kala.

Berubahlah wahai pemimpin politik Malaysia. Katakan tidak kepada politik rasuah, politik ugutan dan politik membantu bersyarat.