Hari ini merupakan Hari Jerman di Universiti Malaysia Pahang. Dalam notis yang baru diperolehi sehari sebelum program, semua kuliah akademik WAJIB dibatalkan, dan semua kakitangan akademik WAJIB hadir. Oh ya, pelajar pun WAJIB hadir. Pop corn dan air percuma disediakan 😉

German Day mengingatkan saya kepada banyaknya entri lewat ini di dalam blog dan juga Facebook rakan-rakan mengenai hubungan baik antara al-Marhum Qadi al-Haj Amin al-Husaini, bekas Mufti Palestin dengan pemimpin Nazi, Adolf Hitler. Saya telah mengetahui perkara ini sejak sekolah menengah lagi. Ianya bukan perkara baru, akan tetapi mungkin baru menempah tempat di kotak minda rakyat Malaysia baru-baru ini setelah disensasikan dengan pelbagai media baru.

Saya mula mengetahui akan hubungan baik antara Qadi Amin dengan Hitler dalam konotasi yang sedikit negatif. Tidak lain tidak bukan, adalah kerana mainan media tajaan Zionisme. Anda boleh cari sendiri di dalam Youtube betapa banyaknya video yang dibuat oleh aktivis Zionisme untuk memburukkan orang-orang agama khususnya di Palestin dengan cara mempamerkan keakraban Qadi Amin dengan pemimpin zalim Nazi, Adolf Hitler.

Hasil daripada entri berkenaan, ada beberapa pola pandangan yang saya perhatikan. Yang paling membimbangkan ialah sekiranya ada yang percaya Qadi Amin memang amat baik dengan Hitler. Yang turut membimbangkan ialah simpati yang diberikan ke atas Adolf Hitler.

Sebelum terjebak dengan mainan media Zionist, kita perlu memahami terlebih dahulu sejarah yang berlaku semasa kunjungan Qadi Amin ke German. Ketika itu, negara Palestin sedang diratah oleh tentera Israel. Seinci demi seinci bumi suci tersebut dirampas dengan zalim oleh mereka. Justeru adalah menjadi suatu keperluan bagi Qadi Amin untuk menguatkan hubungan dengan sekutu luar tanpa mengira agama dan bangsa. Lalu antara negara yang dilawat beliau ialah German. Kebetulan dunia sedang berperang ketika itu, dan antara watak utamanya ialah German. Bilangan Muslim di kalangan tentera Nazi juga bukannya sedikit.

Akan tetapi, kunjungan Qadi Amin ke sana tidak sama sekali menjadi petunjuk persetujuan atau sokongan beliau ke atas kezaliman Nazi ke atas orang Yahudi di seluruh Eropah. Itu adalah kezaliman yang tidak dapat diterima oleh kemanusiaan. Peristiwa Holocaust memang berlaku, akan tetapi seperti biasa media Zionist akan menokok tambah bilangan mereka yang menjadi mangsa kezaliman.

Peristiwa Holocaust adalah menggambarkan penolakan manusia ke atas orang Yahudi. Sejarah membuktikan sejak zaman nabi-nabi Bani Israel lagi, orang Yahudi akan dihalau keluar dari negara yang mereka tumpangi. Hidup mereka merempat. Bila diberikan keizinan untuk tinggal di sesebuah negara, mereka akan duduk berkelompok, tidak mahu bercampur dengan masyarakat bahkan menindas orang tempatan menggunakan kekuatan ekonomi yang mereka miliki.

Dengan sebab itulah ada yang berkata mungkin Hitler ada betulnya. Walaupun mungkin sedikit betul, kezaliman ke atas kemanusiaan yang dilakukan, atas nama kebangsaan White Supremacy, sama sekali tidak dapat diterima.

Apa yang pasti, robohnya tembok Berlin merupakan antara milestone penting bagi perkembangan demokrasi dan kemanusiaan di dunia.

-TBC-

Advertisement