HITUNG UNDUR: 9 HARI LAGI

Salam taqwa

Setelah mengetahui yang objektif utama berpuasa pada bulan Ramadhan ialah menggilap ketaqwaan, mari sama-sama kita fahami erti taqwa yang sebenarnya:

1. Ali bin Abu Talib: Taqwa ialah meninggalkan perbuatan maksiat, dan tidak tergoda dengan rasa sudah baik mengerjakan ketaatan.
2. Al-Hasan: Taqwa ialah menjaga diri daripada yang diharamkan dan menunaikan yang diwajibkan.
3. Ibn Kathir: Taqwa berasal daripada perkataan tawaqqi, iaitu menjaga diri daripada perkara yang tidak diingini.
4. Ibn Abbas: Orang yang bertaqwa ialah mereka yang takut dalam keadaan berwaspada daripada balasan Allah dengan meninggalkan dorongan nafsu, dan mengharapkan rahmat Allah dengan percaya terhadap perkara yang datang daripada-Nya.
5. Ali bin Abi Talib juga menerangkan mengenai taqwa: Takutkan Allah Yang Maha Tinggi, rela dengan kurniaan yang sedikit, beramal dengan Quran dan bersedia bagi hari berjalan jauh(mati) (Al-khauf minal Jalil, al-ridha bilqalil, al-amal bittanzil wal isti’dad liwaumirrahil)

************ ********* ********* ********

Bagaimana puasa menggilap ketaqwaan?

Musuh utama ketika muslim berpuasa ialah hawa nafsunya. Syaitan dibelenggu sepanjang Ramadhan. Sudah tentu Muslim yang baik akan bermujahadah melawan nafsunya ketika menyempurnakan ibadah puasa.

Operasi perang nafsu selama sebulan itu akan melatih hati kita daripada keinginan-keinginan jahat atau melebihi keperluan. Latihlah hati kita sepanjang Ramadhan ini untuk:

a. Bukan semata-mata puasa perut sahaja, tetapi puasa hati, mata, telinga, mulut dan anggota-anggota yang lain. Anggota yang terlatih selama sebulan akan rasa janggal melakukan maksiat sejurus selepas Ramadhan nanti.
b. Bangun awal pagi untuk sahur. Sahur membezakan puasa umat Muhammad dengan puasa ahli kitab. Sahur juga adalah latihan untuk kita solat subuh pada awal waktu, dan mendorong kita untuk menunaikan solat tahajjud.
c. Menggandakan bacaan al-Quran sepanjang Ramadhan. Amalan tadarus beramai-ramai adalah baik untuk menghayati makna al-Quran serta memperbetulkan bacaannya. Melatih diri untuk konsisten membaca al-Quran, serta melatih diri supaya tidak malu memperbetulan bacaan al-Quran akan memberikan kesan yang mendalam kepada Muslim yang berpuasa.
d. Melatih diri supaya bersederhana dalam mengambil makanan terutamanya ketika berbuka puasa. Berlebih-lebihan ketika berbuka puasa akan mendorong malas untuk menunaikan syi’ar malam Ramadhan seperti tarawih dan tahajjud.
e. Melatih diri supaya tidak kikir menghulurkan sumbangan kewangan. Semua Muslim wajib untuk membayar zakat fitrah. Dan alangkah cantik lagi kalau kita menjadikan Ramadhan sebagai waktu haul untuk membayar zakat harta. Kemuncaknya, ialah dengan menggandakan infaq dan sedekah jariyah.

Hakikatnya, banyak lagi latihan-latihan diri sepanjang Ramadhan untuk menggilap ketaqwaan kepada Allah swt. Libatkanlah diri anda dengan latihan-latihan ini. Ramadhan ialah pusat latihan. Jangan terkena virus escapism di bulan Ramadhan.

************ ********* ********* *

FAQ Siyam:

Q: Adakah mengorek hidung membatalkan puasa?
A: Tidak.

Q: Adakah menelan air liur membatalkan puasa?
A: Tidak. Akan tetapi ulamak mazhab Shafi’e menyatakan sekiranya air liur itu sudah keluar daripada dua bibir lalu kita menelannya semula dengan sengaja, itu membatalkan puasa.

Q: Saya lupa membaca lafaz puasa. Adakah sah puasa saya pada hari itu?
A: Yang menjadi antara rukun puasa ialah berniat, bukannya membaca lafaz niat. Niat ialah lintasan hati. Membaca lafaz niat pula ialah membaca niat tersebut dengan lisan. Ada orang yang membaca lafaz niat tetapi hatinya merewang tidak tahu apa yang dibacanya. Justeru sekiranya antara waktu maghrib hingga sebelum fajar, seseorang itu ada terlintas hatinya untuk berpuasa pada keesokan harinya, maka dia boleh berpuasa walaupun dia tidak membaca lafaz niat.

Q: Hukum memakai lip balm atau moisturizer ketika berpuasa.
A: Dibenarkan, dan puasa sah. Puasa akan terbatal sekiranya kita makan krim pelembab tersebut. Isu ini boleh diqiyaskan dengan fatwa Ibn Taimiyah mengharuskan bercelak ketika puasa.

Q: Saya tertarik dengan jawapan ustaz mengenai hukum puasa pada musim panas. Bagaimana pula cara berpuasa kalau kita berada di kutub utara dan selatan, di mana tidak ada waktu maghrib dan subuh?
A: Bagi yang berada di kutub utara, anda boleh mengikuti waktu solat dan berbuka negara yang ada waktu terhampir dengannya, contohnya di Canada atau negara Scandinavia. Bagi yang berada di kutub selatan, ikutlah waktu solat dan berbukan New Zealand atau Australia.

Allahua’lam

Advertisement