abidfana.com

Mencerap dan mentadabbur…

©Hak Cipta Terpelihara

Semua artikel di dalam web ini adalah hak cipta terpelihara milik penulis. Pun demikian, pengunjung dipersilakan untuk menyebarkan mana-mana bahagian di dalam artikel ini dengan memberikan kredit kepada nama penulis dan juga website http://www.abidfana.com

Selain itu, terdapat beberapa gambar hiasan yang saya ambil dari sumber maya. Sekiranya berlaku demikian, kredit diberikan dengan memberikan capaian langsung di imej berkenaan kepada sumber asal.

7 thoughts on “©Hak Cipta Terpelihara

 1. assalamualaikum,

  saya ingin bertanya beberapa soalan yang saya sendiri agak confused tentangnya..terdapat sepasang suami isteri yang mana suaminya dari mazhab maliki dan isterinya dari mazhab shafi’e…dalam mazhab shafi’e,jika si suami didalam keadaan berwuduk kemudian tersentuh isterinya,maka wuduk itu akan terbatal, lain pula dari segi amalan mazhab maliki..wuduk itu tidak terbatal..dan apabila hendak bersolat mazhab mana yang harus diikuti oleh si isteri?

  1. W’salam.

   Ikut sahaja mana yang betul. Dalam konteks perbezaan Mazhab, kesemua empat mazhab muktabar adalah betul belaka. Perbezaan itu berlaku kerana perbezaan metodologi mereka mengeluarkan hukum daripada nass. Even di dalam satu mazhab yang sama pun kadang-kadang berlaku perbezaan pandangan sesama imam/ulamak mereka.

   Cuma di dalam bab beradab sebagai orang awam spt yang dicadangkan oleh ulamak, kalau nak ikut mazhab lain, maka ikutlah seluruh pandangan mazhab tersebut. ie kalau nak ikut pandangan Maliki dalam konteks perkara yang membatalkan wudhu’, maka cara berwudhu’ pun kena ikut Maliki juga.

   Allahua’lam.

 2. assalamualaikum ustaz.
  saya nak bertanya ni.
  siapakah antara tokoh2 islam dalam bidang kejuruteraan ?

  1. w’salam. ramai. cuba cari dalam perpustakaan terlebih dahulu, ada berapa buku yang ditulis khas untuk tokoh2 ilmuan islam di dalam bidang kejuruteraan. antaranya ialah al-jazari, taqiyyuddin, etc. kalau soalan ini merujuk kepada assignment kelas saya, sekiranya anda nak buat tokoh pemimpin yang menggalakkan perkembangan bidang kejuruteraan pun, saya akan terima, contohnya umar abdul aziz dan harun al-rasyid.

Terima kasih atas komen dan pandangan balas anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: