Nasihat Untuk Ustaz Selebriti cum Ramai Follower

Ubai bin Ka’ab adalah qari yang amat disayangi nabi. Dipanggil manja oleh nabi sebagai Abu al-Munzir, dan oleh Umar sebagai Abu al-Tufail, beliau merupakan penulis pertama dan terakhir wahyu di zaman Nabi. Ramai suka berguru dengannya, kerana pengiktirafan nabi ke atas kesarjanaan beliau dalam al-Quran. Beliau menjadi ‘ustaz selebriti’ di zamannya. 

ustaz selebriti.jpg

Dalam Sunan al-Darimi, diriwayatkan daripada Sulaiman bin Hanzalah (salah seorang anak murid / follower Ubai) bahawa satu hari, mereka berbicara dengan Ubai bin Ka’ab. Semasa Ubai bangun, kami pun mengikuti beliau di belakangnya. Perbuatan kami mengikut belakang Ubai diperhatikan oleh Umar bin al-Khattab, lalu Umar memukul Ubai dengan cemetinya, lalu melarang perbuatan tersebut (ikut Ubai beramai-ramai) dengan isyarat tangannya. Ubai berkata, “Apa yang kami buat (sehingga engkau memukulku?” Umar menjawab, “Apa pandanganmu? (Perbuatan kultus/ramai follower/ikut selebriti ini) adalah merupakan fitnah kepada yang diikuti, memalukan/tidak elok bagi follower.”

Bertakwalah wahai diri, khususnya ustaz-ustaz selebriti. 

عن سليمان بن حنظلة قال : أتينا أبيّ بن كعب لنتحدّث إليه، فلمّا قام قُمنا ونحن نمشي خلفه، فرآنا عمر نتبعه فضربه بالدرّة، قال : فاتقاه بذراعيه، فقال : يا أمير المؤمنين ! ما نصنع ؟ قال : أوما ترى؟ فتنة للمتبوع، مذلّة للتابع . ( سنن الدارمي )

Author: abidfana

Beliau ialah Dr Ahmad Irfan bin Ikmal Hisham. Bertugas sebagai pensyarah di Universiti Malaysia Pahang, memperolehi Ijazah Doktor Falsafah dalam al-Hadith daripada Universiti Malaya, M.Litt Islamicjerusalem Studies daripada University of Aberdeen, dan BA (Hons) Syariah daripada Universiti al-Azhar.

Terima kasih atas komen dan pandangan balas anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: