Setelah 3 tahun, bersuara juga jiranku

Kami sekeluarga telah tinggal di teratak buruk 80GMC Tillydrone hampir selama 3 tahun. Tiada keluarga Melayu yang tinggal berhampiran rumah kami. Majoritinya adalah penduduk tempatan. Ada juga beberapa penduduk berketurunan Afrika dan juga pendatang Eropah Timur, terutamanya dari Poland. Kejiranan Tillydrone agak sinonim dengan kawasan yang bermasalah. Kebanyakan rumah di sini disewakan kepada penduduk tempatan yang kurang berpendapatan, justeru kadar jenayahnya agak tinggi juga. Daripada serbuan ke rumah pengedar dadah, sehinggalah ke cubaan membunuh diri, semuanya telah kami saksikan di depan mata. Cuma alhamdulillah jiran terdekat kami baik-baik belaka.

Di flat kecil inilah kami membesarkan anak-anak. Bermula dengan seorang anak, sehinggalah insyaAllah yang keempat beberapa bulan lagi. Anak-anak kami membesar dalam suasana tiada halaman rumah. Flat kami pula letaknya di tingkat empat, tanpa lif. Setiap hari, senaman kami ialah dengan turun naik tangga. Kasihan kepada isteri, turun naik tangga ketika sarat mengandung. Kadang-kadang sambil mendukung anak ketiga.

Di UK, dinding rumah dibuat daripada chip board, sementara lantainya pula dibuat daripada kayu. Justeru, tidak kedap bunyi. Saya boleh mendengar apa yang jiran di bawah rumah saya perbualkan. Begitu juga sebaliknya.

Mula-mula pindah ke sini, risau juga kami, kerana memikirkan anak-anak yang agak rapat umur mereka berbuat bising, menjerit bermain serta melompat riang. Cuma kami agak lega, kerana jiran di bawah rumah kami pernah menampal satu notis di depan pintu rumahnya yang berbunyi,

“Dear postman, please knock and buzz couple of time loudly. I’m always home, with hearing difficulty.” 😉

Notis itu membuat kami lega. Justeru tidaklah risau sangat kalau berbuat bising dalam rumah. Sama ada ketika anak bermain, atau ketika tetamu datang, atau pun ketika majlis ilmu dan usrah serta membaca al-Quran beramai-ramai.

Cuma pada hari Ahad lepas, ketika anak-anak saya tengah naik syeh bermain, melompat dan berlari, tiba-tiba pintu rumah saya diketuk. Jiran bawah rumah saya rupanya. Perempuan dewasa yang tinggal dengan seorang lagi rakan sebaya dan juga seekor anjing.

Dia menegur kami kerana membuat bising. Nasib kami baik, kerana kami tidak dimarahinya. Jiran kami itu menegur dengan amat baik dan lembut sekali. Dia kata, bertahun-tahun lamanya dia sudah rasa ok mendengar bising dari rumah saya, kerana faham itu adalah kerenah anak-anak saya. Beliau juga mengaku kadang-kadang membuat bising, membuka radio dan televisyen sekuat-kuatnya, serta kerap juga anjingnya yang ditinggalkan menyalak semalaman. Akan tetapi kebetulan pada hari itu, agaknya bergegar siling rumah beliau dikerjakan oleh anak-anak saya, sehingga beliau yang mempunyai masalah pendengaran pun rasa terganggu.

Saya sekadar meminta maaf, dan meminta anak-anak saya diam. Sekurang-kurangnya, pada hari tersebut. Dan harapnya, anak-anak saya dapat mengawal diri ketika bermain.

Dan nampaknya, selepas ini tetamu-tetamu yang hadir ke rumah saya, dapatlah mengawal suara terutamanya ketika menaiki tangga hendaknya 🙂

Marilah membenarkan sabda nabi Muhammad yang sedia benar, seperti yang diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim dan lainnya yang bermaksud:

“Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hormatilah jirannya.”

Bila kena tegur baik-baik begini pasal buat bising, serta kesian kepada anak-anak yang kebanyakan masa mereka di dalam bangunan sahaja, rasa teringin sangat nak pulang. InsyaAllah, diperkenankan jua akhirnya nanti.Categories: Adab Bermasyarakat, Baiti Jannati, Lembaran diri, Travelog

2 replies

 1. Salam Ustaz Irfan,

  kaifa haluka? Ana bersimpati dengan keadaan anak anak ustaz. kami pun mengalami nasib yang sama juga disini. Kena menjaga sangat anak anak supaya memperlahan suara bila bermain. Juga mat salleh amat menjaga privacy halaman rumah mereka, ramai ramai sahabat yang bertandang ke rumah kami kena tegur sebab menggunakan halaman rumah mereka untuk pusing kenderaan. Rugi mereka tak dapat pahala sedekah orang pusing kereta depan halaman rumah! 🙂

  Wasalam, datang ke NZ jemput ke rumah

  • salam bro nan kita.

   wa lama tak nyembang dengan anta. amacam NZ?

   biasa la mat saleh ni. skema n jaga privasi sungguh.

   ada kawan ana lagi teruk, nak flush jamban pun kena marah.

Terima kasih atas komen dan pandangan balas anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: